Üye olmak için hemen ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve yayınlarınızı ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelere iletişim kurabileceksiniz!
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Scolopendra oraniensis mi scolopendra cingulata mı?
Giant Centipedes from Fethiye/MuÄla, Türkiye on April 6, 2025 at 01:28 PM by Mehmet. Habitat: Humid environment, under a stone. Conditions: Humid and sunny, but due to being under a...
www.inaturalist.org
Yanıtı buraya da ekliyim:
Eski de olsa(1999'dan) Türkiye'deki çıyanların bir tür listesini buldum.
Zapparoli, M. (1999). The present knowledge of the centipede fauna of Anatolia (Chilopoda). Biogeographia–The Journal of Integrative Biogeography, 20(1), 105-177.
Makaleye göre Türkiye'deki Scolopendra türleri şu şekilde:
S. canidens
S. cingulata
S. clavipes
S. cretica
S. mirabilis
Bu türlerin S. mirabilis hariç hepsinin ChiloBase sayfalarında Türkiye'de bulundukları yazıyor.
Makalede bulundukları bölgeler de belirtilmiş.
S. canidens; Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu.
S. cingulata; Tüm bölgeler.
S. clavipes; Marmara, Ege ve Akdeniz.
S. cretica; Ege(yazar yurt dışından insan yoluyla gelmiş olabileceğini belirtmiş).
S. mirabilis; Güneydoğu Anadolu.
S. cingulata ve S. mirabilis görünüş olarak benzemiyor. S. canidens, S. clavipes ve S. cretica benziyor.
Bu çalışmaya göre bölgenizde bulunan türler S. cingulata ve S. clavipes.
iNaturalist kayıtlarına bakarsak S. canidens'in bu bölgeden iki kaydı var ama bunlar doğru mu yanlış mı tanımlandı bilemeyiz.
Bölgenizdeki S. canidens kayıtlarını doğru kabul etsek de görünüşe göre S. canidens'in bacakları genellikle mavi yerine açık kahve/sarı bu sebeple S. canidens olduğunu düşünmüyorum.
iNaturalist üzerinde S. clavipes diye tanımlanmış bacakları mavi örnekler var, bence en iyi tahmin S. clavipes. Makale ve iNat gözlemlerine bakıldığında en iyi tahminin S. clavipes olduğunu düşünüyorum.
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:
Öncelikle bunu iNaturalist'e yüklediğiniz için çok teşekkür ediyorum her bir gözlemin özellikle bunun gibi az bulunan türlerde çok faydası oluyor.
Yorumda bahsettiğiniz gibi daha iyi ve daha çok açıdan fotoğraflar yüklemeniz çok daha iyi olacaktır. Eğer isterseniz fotoğrafları CC BY-NC değil CC BY-SA, CC BY veya CC0 lisansı ile paylaşırsanız Wikimedia Commons platformuna yükleriz ve tür için Vikipedi sayfası yazdığım zaman sizin fotoğraflarınızdan da kullanırım. iNaturalist fotoğraf lisansını değiştirmeyi bilmiyorsanız yardımcı olabilirim.
Giant Centipedes from Fethiye/MuÄla, Türkiye on April 6, 2025 at 01:28 PM by Mehmet. Habitat: Humid environment, under a stone. Conditions: Humid and sunny, but due to being under a...
www.inaturalist.org
Yanıtı buraya da ekliyim:
Eski de olsa(1999'dan) Türkiye'deki çıyanların bir tür listesini buldum.
Makaleye göre Türkiye'deki Scolopendra türleri şu şekilde:
S. canidens
S. cingulata
S. clavipes
S. cretica
S. mirabilis
Bu türlerin S. mirabilis hariç hepsinin ChiloBase sayfalarında Türkiye'de bulundukları yazıyor.
Makalede bulundukları bölgeler de belirtilmiş.
S. canidens; Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu.
S. cingulata; Tüm bölgeler.
S. clavipes; Marmara, Ege ve Akdeniz.
S. cretica; Ege(yazar yurt dışından insan yoluyla gelmiş olabileceğini belirtmiş).
S. mirabilis; Güneydoğu Anadolu.
S. cingulata ve S. mirabilis görünüş olarak benzemiyor. S. canidens, S. clavipes ve S. cretica benziyor.
Bu çalışmaya göre bölgenizde bulunan türler S. cingulata ve S. clavipes.
iNaturalist kayıtlarına bakarsak S. canidens'in bu bölgeden iki kaydı var ama bunlar doğru mu yanlış mı tanımlandı bilemeyiz.
Bölgenizdeki S. canidens kayıtlarını doğru kabul etsek de görünüşe göre S. canidens'in bacakları genellikle mavi yerine açık kahve/sarı bu sebeple S. canidens olduğunu düşünmüyorum.
iNaturalist üzerinde S. clavipes diye tanımlanmış bacakları mavi örnekler var, bence en iyi tahmin S. clavipes. Makale ve iNat gözlemlerine bakıldığında en iyi tahminin S. clavipes olduğunu düşünüyorum.
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:
Öncelikle bunu iNaturalist'e yüklediğiniz için çok teşekkür ediyorum her bir gözlemin özellikle bunun gibi az bulunan türlerde çok faydası oluyor.
Yorumda bahsettiğiniz gibi daha iyi ve daha çok açıdan fotoğraflar yüklemeniz çok daha iyi olacaktır. Eğer isterseniz fotoğrafları CC BY-NC değil CC BY-SA, CC BY veya CC0 lisansı ile paylaşırsanız Wikimedia Commons platformuna yükleriz ve tür için Vikipedi sayfası yazdığım zaman sizin fotoğraflarınızdan da kullanırım. iNaturalist fotoğraf lisansını değiştirmeyi bilmiyorsanız yardımcı olabilirim.
Lisansı düzenledim eğer havalar iyi olursa daha iyi beyaz zemin üzerinde makro çekimler yapmaya çalışacağım, o günde öylesine armanda dolaşırken bir kaç taş altına bakayım dedim ve farklı taşların altına 2-3 tane gördüm 2 tanesini fotoğrafladım baktığım taş oranıyla neredeyse 1/10 falan çok önemli değildir diye pek iyi fotoğraf çekmedim birde telefonla çekince anca bu kadar oldu. İlginiz için teşekkürler iyi akşamlar.